YUMMISSS ZA PIKNIK!

Prejšnji teden smo imeli res luštni piknik in pripravila sem nekaj poslastic,, ki so enostavne in okusne, odziv je bil res fenomenalen, in tako ne bom nič kaj dolgovezila ampak kar objavila par, že dolgo obljubljenih receptov!:)

LANENI HRUSTAVČKI S KORENČKOM IN PESO

1 srednje velika šalotka ( ali rdeča čebula)

1 manjša pesa

2 korenčka

5 sušenih paradižnikov (prej namočenih v vodo cca 1 uro)

šopek petršilja
mešanica začimb ( rožmarin, origano, ..)
2 žlici konopljinih semen

2 skodelici lanenih semen ( zlata lanena semena - prej zmleta v kavnem mlinčku)
sol in poper po okusu
malo limone

Priprava: vse sestavine razen lanenih in konopljinih semen zmiksaš v multipraktiku ( ki ima rezilo S), na miniaturne koščke. Laneno seme prej zmelješ v kavnem mlinčku na drobno in potem jih dodaš v multipraktik , k že nasekljani zelenjavi. Dodajaš vodo za konsistenco, mora biti lepljiva masa, podobna testu.Na koncu z roko dodaš še konopljina semena.. Testo razgrneš na pladenj dehidratorja ( testo naj bo debeline cca 0,3 mm - ali po želji), na peki papir, s spatulo ga enakomerno razmažeš po površini (če je masa preveč lepljiva dodajaš malo vode),in ga narežeš na željene velikosti (kose). Daš v dehidrator čez noč na 41 stopinj. Zjutraj obrneš in pustiš še cca 6 ur, da postanejo hrustljavi.Krekerje lahko ješ samostojno, lahko si pripraviš male pizzetke, ali jih pomakaš v Quacamole, ali kakšno drugo okusno omakico. Že posušeni kruhki v dehidratorju...
Kruhke smo pomakali v tri različne dipe: chilli nacho, quacamole in paradižnikovo salso.

CHILLI NACHO
pest namočenih indijskih oreščkov ( zaradi namakanja pride bolj kremasto)

pol skodelice konopljinih semen

1/3 vode
ena rdeča ali oranžna paprika, brez semen, narezana na koščke
1 strok česna
začimbe ( malo česna v prahu, čebule v prahu, malo kurkume, 1 žlica čilija, malo kajenskega popra)
2 žlički bio tamari omake

2 žlički nutritional yeast Engevita ( to sem kupila v Londonu, naredi res tak bolj kremni okus- lahko pa to tudi izpustite)
2 žlički limone

Vse skupaj vržeš v high-speed blender in blendaš do željene gostote ( jaz blendam cca 2 minuti)
Dip uporabiš kot solatni preliv, lahko vanjo pomakaš zelenjavo, lično narezano na palčke,... Paradižnikov in nacho chilli dip... Solatka z nacho chilli-jem..

Pripravila pa sem tudi tri vrste cookie-jev, ki so res super enostavni za pripravit, in ti vzamejo samo 15 minut časa, pa lepo se topijo v ustih:)

ČOKOLADNI COOKIE-ji
3 skodelice sušenega kokosa
2 skodelici namočenih, izkoščičenih datljev
3 žlice mandljevega masla ( mandlji, zmleti z malo vode v močnem blenderju)
3 žlice ali več medu ali agavinega sirupa (po okusu)
ščepec bio bourbonske vanilije v prahu
2 žlici kokosovega olja/maščobe
3-4 žlice kakava v prahu

Vse skupaj zmiksaš v multipraktiku ( z rezilom S) in oblikuješ v piškotke. Če želiš jih lahko daš v dehidrator, jaz sem jih pustila kar 24 ur, sicer pa se jih lahko da tudi v hladilnik in se jih že čez kakšno urico lahko postreže..


V nadaljevanju lahko pričakujete nekaj nasvetov, kje dobro jesti v Londonu. Obiskala sem kar nekaj veganskih/presnih restavracij in si privoščila kar nekaj perverzno dobre hrane :P


3 komentarji:

sabina 14. februar 2010 ob 06:07  

Barbarella, tile kruhki izgledajo tako najmi. A misliš, da bi se dali posušit npr. na pladenjčkih na radiatorju (nimam dehidratorja). Pa še to... kje nabaviš posušene paradižnike? A so to posušeni paradižniki v olju?
Pomežik

Barbarella ( www.barbarella.si) 14. februar 2010 ob 06:45  

Živjo,

Sem brala da nekateri res uporabljajo radiator lahko pa daš tudi v priprto pečico na 40 stopinj in pustiš čez noč, baje se tudi da. Sušene paradižnike nabavim v Jablani v mali trgovinci v BTC-ju v pokriti tržnici, so pa samo sušeni paradižniki. Vem da se jih da dobiti tudi v Merkatorju, ampak niso BIO, Lepo nedeljo:)

sabina 14. februar 2010 ob 07:18  

Hvala!Bom v kratkem v Lj, pa nabavim. Bom pa res poskusila tole s pecico... Tudi tebi lep preostanek nedelje, pa prijeten delovni teden!
Javim, kako bo uspelo.
pa, pa