INTRO

Že nekaj časa zbiram pogum, da pričnem pisati blog o načinu življenja, ki sem ga osvojila v zadnjih dveh letih (proces še vedno traja seveda:)). Na pobudo mnogih prijateljev in znancev, ki so željni mojih receptov in kakšnega pojasnila, sem se odločila, da naredim ta korak, saj bo blog medij, na katerega bom lahko zapisovala koristne informacije, različne recepte, in stvari, ki bi utegnile pomagati vsem, ki si želijo izboljšati svoje počutje, oziroma so sami pripravljeni nekaj narediti za to. Zaradi določenih intoleranc v prehrani ( emulgatorji, aditivi, konzervansi,..), ki so mojemu telesu povzročile reakcije kot so mrzlica, vročina, vrtoglavica,..sem se v zadnjem času bolj podrobno spoznala z organskim/ naravnim načinom prehranjevanja in hvaležna sem za to znanje, ki sem ga pridobila, saj lahko rečem, da se počutim super. Še več, z vsakim dnem, z vsako izbiro preproste, organske hrane se počutim boljše, bolj čisto, bolj učinkovito, bolj usklajeno in samozavestno. V meni so izginili občutki nemiru, negotovosti, nelagodja, in "cmoka" v želodcu. Nekako se resnično bolj varno počutim. V zadnjih dveh letih tudi nisem podlegla kakšnemu prehladu, virozi, glavobolu ali padcu imunskega sistema.
Verjamem, da je naše telo čudoviti stroj, ki opravlja mnogo funkcij, dejstvo pa je da vedno sloni k najvišjemu zdravju. Ena izmed fukcij je proces detoksifikacije. Naše telo pridno čisti nabrane toksine, vendar ko je vnos toksinov višji, kot ga je naše telo sposobno predelati/presnoviti, potem lahko nastopijo težave. Danes pa prejemamo ogromno toksinov preko vode, hrane, kozmetike in tudi misli (stresa). V splošnem se v našem telesu nabere 400-800 različnih toksinov, ki se zbirajo v maščobnih celicah, v velikih organih kot so jetra, ledvice, ščitnica ipd,.. Zaradi akumulacije toksinov, naše telo ni zmožno absorbirati in uporabiti esencialnih mineralov kot so železo, kalcij, magnezij, ipd,.. Vse to lahko pripelje do pomanjkanja encimov, hranljivih vrednosti, hormonskih neravnovesij, rakastih obolenj ipd,.. In zakaj ne bi naredili našemu telesu uslugo in prenehali skladiščiti toksine v naših cenjenih organih, namesto tega pa pričeli z vsakodnevno boljšimi odločitvami pri izbiri hrane, pijače, kozmetike in mislih?
Moderna hrana (predelana hrana - konzerve, sladke pijače, junk food, ki vsebuje veliko fosfatov ipd..)in stres podreta naravno PH v krvi, oziroma povzročita acidozo ( zakisanost) telesa. Ogromno degenerativnih bolezni je močno povezano s prekomerno kislostjo v telesu.
Nepredelana hrana, v svoji popolni obliki ( sveže sadje in zelenjava) deluje alkalno ( bazično) in vzpostavi pravilni PH v krvi. V alkalnem stanju je veliko manj ali skoraj NIČ možnosti za razvoj bolezni! Če vas zanima ali je vaše stanje kislo ali bazično , si v lekarni lahko kupite lakmusove lističe in si izmerite svoj PH. Vrednost nad 7,0 pomeni bazično, vrednost pod 7,0 pomeni kislo. In HELLO, zakaj ne bi potemtakem v svoj življenjski stil nafurali več bazične, alkalne, organske, nepredelane, žive hrane, če to pomeni več energije, boljše počutje, lepša koža, lepši lasje, boljše spanje, boljša vizija in še več??
V tem blogu ne želim nikogar obsojati ali biti nestrpna, saj ima vsak svojo življenjsko pot in se temu primerno odloča. Tudi za sveto ne bom trdila, kakšen način prehranjevanja ali razmišljanja je za človeka najboljši , ker ga mora vsak pri sebi poiskati, bi pa želela spodbuditi vse več ljudi ( predvsem mladih), da v svojo prehrano vključijo čim višji delež surove, neobdelane, sveže prehrane, saj si bodo s tem zagotovili ogromno mineralov, vitaminov, vlaknin in ostalih življenjsko pomembnih hranljivih snovi. Ko telesu prikrajšaš živalske izdelke, sintetične toksine, barvila in aditive, močno procesirano in obdelano hrano, ta opravi marsikateri čudež, v nekaterih primerih odpravi tudi raka. Torej organska izbira - boljše počutje! TELO vam bo hvaležno, OKOLJE vam bo hvaležno!! Pa res ni dolgčas, jst se ful zabavam!!:) Nisem zagrižena presnojedka (prej strastna heh), nagibam se bolj k veganskemu načinu življenja, in se držim naslednjih načel: visok delež surovega sadja in zelenjave, kar se da največ zelenih smoothie-jev, izogibam se pšeničnim izdelkom (gluten) in ne jem živalskih izdelkov kot so mleko, sir,.. In kaj potem sploh jem??
Vse vrste sadja in zelenjave, različne oreščke, kalčke, nekatera kaljena žita, nešteto smoothijev in dobrote iz dehidratorja. Pravzaprav je možno narediti kar nekaj hudo privlačnih in okusnih imitacij konvencionalnih jedi kot so pizza, špageti, lasagna, tortilla, buritos-i, lešnikova mleka. Sladice? nisem še jedla boljših!! Tortice, pudingi, piškotki, palačinke.. Kolikor je neomejena domišljija, toliko kombinacij je možno. Če želiš komplicirati lahko, če želiš jesti enostavno - še lažje. Priprava hrane se večinoma dogaja pod kritično temperaturo cca 45 stopinj C. Nad to temperaturo je splošno sprejeto, da se zgubljajo encimi, bistveni minerali, vitamini,.. Encimi so kompleksni proteini, ki so nujno potrebnia za presnovo. Imamo encime, ki jih proizvaja naše telo, imamo pa tudi encime, ki jih prejemamo s prehrano. In točno takšne encime, ki jih naše telo potrebuje za presnovo prejmemo s SVEŽIM SADJEM in ZELENJAVO! In če jemo dovolj encimsko žive hrane, našemu telesu ni potrebno pretirano porabljati zalogo encimov ( ki mimogrede ni neomejena, s starostjo se občutno manjša). In dobra novica je ta, da je narava opravila čudovito delo, in nas priskrbela z ogromno sadežev v katerih so encimi, potrebni za našo presnovo. Zame le še en razlog več, da jem več in več svežih okusnih, čudovitih sadežev ( trenutno napadam prve mandarince heh;)!
OK, to je moje splošno mnenje. Verjetno bom kdaj napisala tudi kakšno neumnost ( saj sem samo človek ki se nenehno uči), predlagam pa, da če in ko začnete s spremembo prehrane /življenjskega stila , da se poučite iz različnih virov ( že samo na internetu je ogromno literature)..
Opazujte spremembe na sebi in se na podlagi tega odločajte, kaj je najbolje za vas. Sprememba naj ne bo v stres, ampak naj gre za vključevanje novih stvari v dnevni meni ( posledično odpadejo stare). Predvsem pa veliko lepih misli!!
Zdej pa the FUN PART!
Med vikendom sem imela na obisku prijateljico Ines in njenega fanta Simona. Vse zasluge za fotke gredo Simonu - se je res profesionalno lotil zadeve, sem skos tulila po hiši, da imam profiče:) Pripravila sem pa izi večerjico in sicer SOLATNI TRIS ( bučkini rezanci s pesto, bučkini in korenčkovi rezanci s paradižnikovo marinaro in olivami, solatni pomladni miks s češnjevci, )




In pa borovničev smoothie z mlekom iz brazilskih oreščkov ter ČOKOLADNO MOUSE TORTICO:)








V kratkem bom objavila tudi recepte! Stay tuned:)

5 komentarji:

Anonimni 10. november 2009 ob 11:55  

Barbarella -ko sem prelistal tvoj blog mi je padla čeljust do kolen slina pa ne neha teči.Ti pa imaš res filing za presne dobrote

z eno besedo ti si za oženit:)

Sabina 30. januar 2010 ob 04:03  

Barbarela, super si! Pred kratkim me je zopet zamikalo več svežega sadja in zelenjave ter da ''zapustim svet ayurvedskih priporočil''. Malo sem brskala po forumih, naletela na tvoj blog, ga predelala tako in drugače in se prepuščam novim užitkom! Sicer zelo rada čaram z barvami, besedami, hrano, a tvoje ideje so mi ''dala krila''. Imej se fantastično! Uživaj v tem, kar si! Sabina

Barbarella ( www.barbarella.si) 30. januar 2010 ob 05:33  

Najlepsa hvala Sabina za cudovit komentar. V zelo bliznji prihodnosti pripravljam kar nekaj lustnih stvari, tako da se se kdaj oglasi na mojem blogu:) Lep pozdrav, Barbarella

Unknown 30. januar 2010 ob 05:45  

Barbarella, hvala tudi tebi! Se oglasim! p.s. prej mi je ena črka v tvojem imenu nehote ušla. Hvala za razumevanje. Pomežik

Barbarella ( www.barbarella.si) 30. januar 2010 ob 07:04  

Ni panike;) LP