NEPOGREŠLJIVI PRIPOMOČKI!

Vsaka kuhinja naj bi imela nekaj osnovnih pripomočkov, sigurno pa so med najbolj pomembnimi: dober nož, mikser (blender) in multipraktik. Kakorkoli že, vsako najmanjše (na videz nepomembno) orodje v kuhinji lahko ustvari pravo umetnijo in naredi popolno sliko pri doseganju gourmet videza. Priznam, da dam kar nekaj na videz in verjamem, da najprej okušamo z očmi, zato imam v kuhinji kar nekaj pripomočkov s katerimi se izživljam;)

1. BLENDER
Na mojem kuhinjskem pultu stoji BLEND TEC -ov blender, ki se
ponaša s tremi konjskimi močmi in je pravzaprav profesionalni blender, namenjen kontinuirani, količinski uporabi. Pri meni deluje najmanj trikrat na dan ( če si delam sokove, smoothije). V kolikor pa pripravljam gourmet obroke, ga uporabljam toliko bolj ( za dipe, prelive, ipd,..). Tovrstni blender je zame nepogrešljivi element, saj mi omogoča doseganje željenih tekstur in konsistenc, ki jih s prejšnjimi blenderji nisem dosegala. Če vam zdravje veliko pomeni in imate radi smoothije oziroma sokove, potem priporočam malo večjo investicijo v dober blender, ki bo brezhibno deloval leta in leta. Prvotno sem se odločala za nakup verjetno najbolj profesionalnega blenderja na svetu VITA MIX prep 3, vendar sem se na podlagi omembe " zame nevrednih" razlik med obema blenderja, vseeno odločila za BLEND TEC, in bi ga priporočila tudi ostalim. Pri slednjemu je namreč odločilno vplivala ugodnejša cena, saj sem odštela zanj polovico manj. Edina stvar, ki je moteča je glasnost mašine. To je pač stvar, na katero se je potrebno privaditi:)

2. JUICER (sokovnik)
Nakup Phillips sokovnika je bila pravzaprav moja prva investicija pred dvemi leti. Z juicerjem si zelo rada sočim čiste, redke sokove iz naprimer korenčka, hrušk, jabolk, rdeče pese, kumar, ingverja,.. Včasih si izsočim liter jabolčnega ali korenčkovega soka, ki ga uporabljam za osnovo pri smoothie-jih. Sokovnike je možno kupiti povsod, vendar velja pravilo "mal dnarja, mal muske":)

3. MULTIPRAKTIK
Še en nepogrešljiv element, brez katerega si ne predstavljam svojega dela v kuhinji. Imam manjši Bosch-ev multipraktik, z rezilom S, in dvema nastavkoma za rezanje zelenjave. Vsa tri rezila večkrat uporabljam, rezilo S največkrat za testo ( za različne krekerje, torte, testo za piškotke, sekljanje zelenjave). Ostala rezila pa tudi za rezanje zelenjave, odvisno kakšno velikost želim imeti. Čeprav nabiram izkušnje pri sekljanju zelenjave, si pri določenih stvareh olajšam delo in ga prepustim hitrejšim in bolj natančnim;)

4. POTOVALNI BLENDER - TRIBEST
Pred kratkim sem kupila tudi mini potovalni blender, ki je zelo uporaben, saj kadar potujem ne želim biti prikrajšana smoothijev;) Se pa mini blender odlično obnaša tudi pri mletju oreščkov, pripravi veganske majoneze, dipov, prelivov, paštet ipd,.. V nekaterih primerih celo bolje kot Blend tec - ov blender, sploh v primeru manjših količin.

5. DEHIDRATOR ( sušilec sadja in zelenjave)
Z dehidratorjem se v splošnem suši sadje in zelenjavo, vendar se je v zadnjem desetletju s pomočjo te čudovite " sončne pečice" ustvarilo mnogo gourmet obrokov ( piškotki, ploščice, pizze, ipd,..) in prednost takšnih obrokov je, da kljub navidezni kompleksnosti ( kombinirani obroki, ki izgledajo kot bi bili kuhani) ohranjajo vse vitamine, minerale, vlaknine, saj se tovrstna hrana pripravlja pod kritično temperauro 46 stopinj C. Dehidrator je dobrodošla stvar, ni pa nujna. Jaz ga ne uporabljam vsak dan, včasih tedne ne, saj priprava gourmet presno veganskih obrokov zahteva kar nekaj časa in ne želim preživeti celega življenja v kuhinju:) Je pa nujen, ko želim pripraviti kakšen okusen obrok!! Najbolj kvaliteten dehidrator, ki ima tudi zelo dolgo garancijo je vsekakor EXCALLIBUR dehydrator, saj zaradi velikosti in oblike dopušča precej improvizacije. Predlagam nakup dehidratorja s timer-jem, s katerim si lahko nastavljaš čas sušenja.Prednost Excallibur dehidratorja je tudi v tem, da si lahko nastaviš željeno temperaturo in čas sušenja.

6. SPIRAL SLICER
Ta lušna napravica naredi zelenjavo pasto ( bučke, kumare, rdečo peso, pastinak, rumeno korenje, korenje, čebulo nareže v špagetke,..) in popestri solate. Priznam, da je bil to eden izmed boljših nakupov in je res popestril moje solatne ideje in menije!! Pri nas je to zadevo možno kupiti pri Quelle.



7. FILTER ZA VODO
Priznam, da sem malo zmedena kar se tiče filtrov za vodo, toliko različnih teorij je in sploh se ne morem odločit kaj in komu naj verjamem:) Tudi, kadar okušam različne vode, ne vidim bistvene razlike.. Zato sem zaenkrat izbrala BRITA FILTER, ker ne želim več kupovati plastenk in ga zaenkrat zelo dobro uporabljam. Preprosto natočiš vodo v vrč ( toliko kolikor je želiš), voda steče skozi filter in je nared. Vodo uporabljam pri pripravi hrane, za umivanje obraza ipd,..
Filter je potrebno menjati enkrat na mesec (priporočilo proizvajalca), jaz ga menjam enkrat na dva meseca.

7. MANJŠI GADGETI
Imam pa še nekaj manjših gadgetov, kot so lupilci, ožemalnik solate ( salad spinner), rezalnik, ožemalnik citrusov, stiskalnik za česen, spatula, modelčki za piškote, čokolado, okvirji za pite, torte, kozarci za kaljenje, kozarci za shranjanje oreščkov, suhega sadja ipd,..

Toliko o osnovnih pripomočkih, s katerimi si pomagam pripraviti sveže, vitaminsko polne obroke, kako si pa vi pomagate?;)






3 komentarji:

Aleš K. 22. oktober 2009 ob 06:48  

Ojla Barbara :)

Prav zavidam ti tega Blendteca, kak hudo zgleda... Morda te bi zanimalo, da je Blendtec dal ven novo posodo za svoj mikser, ki je BPA free, precej večja od stare in ima čisto novo večje rezilo, ki povzroča manj trenja in posledično ne segreva in oksidira tako smoothija?
Link na test tega blenderja in primerjavo z VitaMixom ki sta ga delala Angela in Monarch:
http://www.youtube.com/watch?v=RO7bkHxiQEM

Jaz uporabljam Philipsov filter za vodo, ki je glede filtriranja nekje v istem razredu kot Britta, njegova prednost pa je da voda priteče takoj. Pa relativno poceni je (40-50 eur), drži pa tud nekje pol leta do enega leta:
http://www.ceneje.si/dom-in-vrt/kuhinjski-pripomocki/ostali-pripomocki/CX000E2503_-_philips-filter-za-vodo-wp-3861

Lepo se mej!

Barbarella ( www.barbarella.si) 22. oktober 2009 ob 06:56  

U, super Aleš, hvala za koristne informacije, posodo bom tako ali tako potrebovala dodatno (novo), ker sem nehote opravila že en eksperiment in ja, Blendtec pomoje zblenda iPhone:) Meni je padlo rezilo ročnega blenderja notri in ga je razcefralo:) (sej se na sliki tud opazi ena velika "rajsa" ).... Sicer pa BlendTec ni tako drag, jaz sem zanj plačala 399 funtov in je vreden svojega denarja!!

Marjeta 31. oktober 2009 ob 10:45  

Res zgleda kul ta nova posoda. Ima kdo idejo, kje jo najugodneje nabaviti?