SVEŽI VIETNAMSKI ZAVITKI

Pred kratkim sem bila v restavraciji Shambala v Ljubljani na Bregu ( blizu indijske restavracije Namaste) in sem se močno navdušila nad svežimi vietnamskimi zavitki polnjenimi z zelenim mangom, papajo in svežim koriandrom. Seveda sem dobila inspiracijo in sem jih takoj preizkusila doma. Lahko jih postrežete kot predjed, lahko pa tudi kot glavno jed. Vietnamski zavitki se od kitajskih razlikujejo po tem, da se jih ne cvre dodatno v olju, ampak se jih postreže s hrustljavo zelenjavo in različnimi omakcami. Glavne sestavine: rižev papir ( ki je narejen iz riževe moke in vode, kupite ga lahko v trgovinah z zdravo prehrano ali v supermarketih na policah z azijsko hrano), na tanke rezine narezana zelenjava, jaz sem uporabila zeleni mango, korenček, zeleno in rumeno papriko, alfa alfa kalčke, pikico himalajske soli ter svežo meto, baziliko in koriander. Ko imate pripravljeno zelenjavco, si pripravite mlačno vodo v večjo posodo. V mlačno vodo namočite rižev papir za 30-45 sekund, oziroma toliko da se papir začne mehčati, vedar ne sme biti popolnoma mehek, ker je lepljiv in se lahko zlepi. Ko se papir rahlo zmehča ga odcedite in prestavite na leseno desko. Na sredino riževega papirja dodate zelenjavco in sveže začimbe, nato pa previdno pričnete z ovijanje m.
Najprej stranske dele ovijemo v notranjost, potem pa s spodnjim delom pričnete s tesnim ovijanjem navzgor. Zvitek se bo lepo zlepil in lahko ga prerežete na polovico, ali pa ga kar takšnega postavite na krožnik. Dekorirate s kalčki ali kakšno drugo zelenjavco, postrežete s sojino omako ali kakšno drugo omako po želji...

6 komentarji:

Anonimni 5. februar 2010 ob 04:35  

Hoj!

Tole luštno izgleda. Ob priliki poskusim. Kje pa dobiš svež koriander? V Celju imamo kar pestro ponudbo eko sadja in zelenjave, a korinadra zagotovo ne...

pomežik

Sabina

p.s. veš, tvoj recept za vročo čokolado je v naši kuhinji sedaj zelo aktualen. Včasih naredim kot napitek, včasih kot kremo, a vedno se prileže.

Barbarella ( www.barbarella.si) 5. februar 2010 ob 04:40  

Superca!!:) Ja jst tud uporabljam vročo čokolado za preliv, čez "kosmiče" in višnje, je ena taka sladka razvada res:)

Koriander kupim na ljubljanski tržnici, ga dve stojnici prodajata. Sicer pa opažam da se ga da kupiti tudi v eko Merkatorjevih lončkih - začimbni lončki. In potem si ga presadiš, tako da poglej če ga imajo..

Lep vikend želim!

Anonimni 5. februar 2010 ob 12:06  

Barbarella, hvala! Res že dolgo nisem brskala med začimbnimi lončki v Mercatorju. Grem jutri pogledat...

Lep in hudomušni vikend tudi tebi!

Sabina

Barbarella ( www.barbarella.si) 5. februar 2010 ob 12:59  

Ima pa koriander kar precej močni okus, lahko ga tudi zamenjaš z meto ali baziliko,..

Anonimni 6. februar 2010 ob 05:08  

Barbarella, eno snežinko iz Celja!

Hvala za nasvet! Veš, kakšen okus ima svež koriander res ne vem. Sem ga iskala že pred leti... sploh nisem pomislila na vašo tržnico. Ga ob priliki nabavim in posadim. Pri nas imajo vse mogoče začimbe, a koriandra ne. Pa riževega papirja tudi ne in sem se danes naredila bolj mediteranske zavitke (iz rdeče in rumene paprike, bučk, avokada, svežega origana in kaljene kreše)kar iz solatnih listov ter tisto tvojo omakco iz indijskih oreščkov. Je teknilo mal' pridiha mediterana. Tako da tvoji zavitki še vedno ostajajo izziv.

Pomežik!

Sabina

Barbarella ( www.barbarella.si) 6. februar 2010 ob 09:18  

Niti ne znam opisati okusa koriandra, ampak se mi zdi da je to ena izmed takšnih začimb, ki ti je lahko všeč ali pa ti ni in ti nikoli ne bo:)
Riževi listi sami po sebi nimajo ne vem kakšnega okusa, se mi zdi da je super kombinacija ko potem vse skupaj pomakaš v omako.
Namesto riževih listov pa je lahko solata, špinača, blitva, karkoli:)