100% ČISTO LEŠNIKOVO MLEKO

Lešnikovo mleko je prava mala poslastica, ki ni mlečnega izvora, je brez laktoze in ga lahko uživajo vsi, ki so alergični na mleko. Ko enkrat osvojiš tehniko, je lešnikovo mleko zelo lahko pripraviti. In kar je najbomembnejše, ima BOLJŠI OKUS KOT KATERO KOLI MLEKO NA SVETU!!! (Ali pa se je meni le tako močno spremenil okus in mi je tako zelo všeč;) posledično tudi zato, ker vem koliko bolj zdravo je za moje telo.)
Lešnikovo mleko ima visoke hranljive vrednosti, naprimer mleko iz brazilskih oreščkov vsebuje veliko selenija, mleko iz mandljev vsebuje veliko kalcija, mleko iz konopljinih semen vsebuje omega 3 in omega 6 maščobne kisline in tako naprej. Lešnikovo mleko ne vsebuje nobenih antibiotikov ali hormonov in ne vsebuje holesterola. Obstaja nešteto možnih kombinacij kako uporabiti mleko v šejkih ali smoothie-jih. Jaz sem se za objavo na blogu odločila, da bom naredila lešnikovo mleko iz indijskih oreščkov, ki sem jih najprej namočila. Čas namakanja je cca 1 - 2 uri. Čas namakanja je v tem primeru priporočljiv zato, da z blenderjem hitreje dosežete kremasto konsistenco. Če želite imeti bistro tekočino, potem je priporočljivo uporabiti cedilno vrečko, ali drobno gazo, pri kateri se s stiskanjem mleka skozi gazo, pulpa loči od tekočine. Ni pa nujno, ampak meni je ta način bolj všeč. Okej, zdej pa še fotke:
Še nekaj malega: kot sem že parkrat omenila svoj super blender, moram še enkrat priznati, da je res ferrari med blenderji. Ne glede na to, koliko ga forsiram ( in ga forsiram na polno), dela brez problema!! In upravičuje svoj sloves. Blend Tec je res profesionalni blender ( uporabljajo ga v restavracijah, v Star Bucks-u po vsem svetu) in lansko leto je bila njihova oglaševalska kampanija zelo znana. Na U tube-u si lahko ogledate kar nekaj filmčkov ( will it blend) in se prepričate o njegovi kakovosti. Za pripravo lešnikovega mleka je zelo priporočljiv močen blender, ni pa najbolj nujno. V kolikor imate navadni blender, podaljšajte čas blendanja, ampak pazite, da se vam ne bo skuril;);)

MLEKO IZ INDIJSKIH OREŠČKOV
Navadno velja 1 skodelica prej namočenih oreščkov, in štiri skodelice čiste, filtrirane vode. Za bolj kremasti in polni okus, se da samo 3 skodelice vode.
Kot sladilo priporočam 2-3 izkoščičene datlje, lahko pa tudi med ali agavin sirup. Ščepec vanilije v prahu pa zaokroži okus lešnikovega mleka v božanski napitek. Če želite lahko za ostrino vseh okusov dodate še pikico soli.

Indijski orešči z štirimi sodelicami vode ( 4 cups je že mera na blenderju). Dodala sem ščepec vanilije in kot sladilo med.

Po slabi minuti blendanja je nastalo pravcato lešnikovo mleko. Otroci v naši hiši ga obožujejo in ga zelo rada naredim tudi za njih.
Precejanje skozi cedilno vrečko, ponavadi vzame 5 minut časa in nežnega masiranja. Spominja na molzenje, res hecno kakšna ironična podobnost.

Čokoladno lešnikovo mleko... ( Dodala sem štiri žličke 100% surovega kakava). Po okusu lahko dodajate še sladilo, za večjo gostost še banano. Lahko si naredite tudi jagodno, višnjevo, borovničevo mleko. Smoothie-ji obogateni z lešnikovim mlekom so bolj kremnega okusa. And some times they really taste like a real thing. Zelo dobro se obnese mandljevo mleko in mleko iz brazilskih oreščkov, lahko pa uporabite tudi semena kot sta konoplja ali sezam... Yum, yum :)

6 komentarji:

Unknown 17. avgust 2011 ob 10:10  

Živjo,
Se lahko naredi lešnikovo mleko po tem postopku tudi iz lešnikov?
A kje pri nas sploh prodajajo lešnikovo mleko, da najprej poskusim :-)

Hvala

Lp
Sara

Barbarella ( www.barbarella.si) 17. avgust 2011 ob 10:13  

Seveda, jaz ga pripravim dostikrat iz lešnikov, ( 1 skodelica lešnikov, 4 izkoščičeni datlji, 4 skodelice vode, vanilija v prahu), zblendam in precedim. Nujno je precediti, da dobiš res gladko mleko. Skoraj da ni možnosti, da ti ne bi bil všeč, ima res tako kremasto lešnikovo aromo.. Jaz lešnikovo mleko uporabljam za lešnikov sladoled običajno..

Unknown 18. avgust 2011 ob 01:35  

To je nekje za liter mleka? Imaš izkušnje koiko časa mleko zdrži v hladilniku?
Bom nardila pa poročam :-)
Lp
Sara

Barbarella ( www.barbarella.si) 18. avgust 2011 ob 01:41  

Malo več kot liter, v hladilniku zdrži do 4 dni, pred uporabo ga moraš pretresti, saj se običajno voda loči od maščobe, upam da ti bo všeč:)

mihael 15. oktober 2011 ob 14:04  

Kje se dobi ta vražja cedilna-molzna vrečka, je ne najdem nikjer ;)

Barbarella ( www.barbarella.si) 15. oktober 2011 ob 15:33  

Vrecko lahko kupite v DM marketu in sicer pralno vrecko, ki je za fino perilo, jaz kar to uporabljam za precejanje in je super.