DARK LEAFY GREENS WITH AVOCADO AND TAHINI DRESSING



..Regrat, zeleni ohrovt, motovilec, špinača, brokoli, meta, koriander, bazilika..

Sprehod po tržnici me vedno zavede in sedaj sem se že naučila, da si, predno grem na tržnico napišem listek in se "skušam" držati svojega plana. Navadno si ob sobotah zjutraj splaniram vse sestavine ki jih potrebujem za pripravo receptov in jedi, ki jih bom delala med tednom. Tako je bilo tudi danes, le da me je pomlad, sonce in zelena barva spet preveč prevzela:) Nabavila sem skoraj vso temno listnato zelenjavo, kar nam jo pomlad ponuja in ko sem se vračala domov mi je v avtu iz vrečke tako zadišalo po začimbah ( bazilika, meta, koriander), da sem jih začela grizljati;) Hecna navada, ampak meni se zdi zlo kul:) Green is the future!! Podnujno sem želela dobiti dozo klorofila in si narediti temno listnato solato polno železa, kalcija, folatov, vitaminov in mineralov.

Vso zelenjavo sem najprej skrbno oprala, na brokoli sem kapnila nekaj kapljic tamari omake in limoninega soka, in sem ga dala za kratek čas v dehidrator, na 48 st.C, toliko da se je rahlo omehčal.
Špinačo, motovilec in regrat sem pokapala z olivnim oljem, soljo in limono, da so se rahlo zmehčali.
Potem pa sem pripravila zeleni ohrovt. Pri zelenemu ohrovtu najprej odrežete steblo, ki je v sredini in potem dva lističa zvijete v rolico in ohrovt narežete na tanke trakce ( chiffonade rez).


Ko imate listnato zelenjavo narezano na trakce, jo prestavite v posodo, pokapajte z limono in soljo in pričnite masirati z rokami, toliko časa, da se ohrovt zmehča.
Na trakce lahko narežete tudi sveže začimbe, jaz sem dodala meto, ki jo obožujem v solatah. To sestavino lahko tudi izpustite, saj ima precej značilni okus. Vso listnato zelenjavo združite v eni posodi in jo premešajte in potem pripravite dressing.

DRESSING:
1 avokado, 3 žlice svetlega tahinija, sok pol limone, ščepec kajenskega popra, šalotko in himalajsko sol zmešate v multipraktiku in potem prelijete čez pripravljeno zelenjavo. Okrasite s češnjevimi paradižniki ali papriko in to je to:)

Pure natural superfood! lepe praznike vsem želim!





3 komentarji:

Eva 28. april 2010 ob 01:02  

Lorca je lepo napisal: Zeleno, ki te ljubim zeleno! mmm :)

davorka pozgan 23. maj 2010 ob 01:06  

vauu, slucajno sem naletela na tvoj blog in mi je zelo vsec!
eno vprasanje: ali mi lahko priporocis kje bi lahko nabavila kak dober dehidrator (znamka, moc...) ?
lp, davorka

Barbarella ( www.barbarella.si) 23. maj 2010 ob 10:47  

Pozdravljena, hvala:)
Dehidrator ki ga priporočam za nakup je Excallibur, s timerjem in možnostjo nastavitve temperature. Predvidevam da ga bo možno v roku enega meseca kupiti v moji spletni trgovini, sicer pa ga lahko kupite v Angliji, na spletni strani www.ukjuicers.com...