VSEGA PO MAL..

SADEŽ MESECA - KAKI
Ta teden sem pojedla ogromno količino kakijev in sem jih šele sedaj prav zares vzljubila.
Nezreli kakiji so navadno svetlejše oranžne barve ( za razliko od vanilijevih kakijev, ki so trdi in jih lahko jemo kot jabolko) in so zelo trpki. Takšne kakije lahko narežemo na kolobarčke in damo v sušilec za sadje ( dehidrator) , sušimo cca 12-24 ur, odvisno od sadeža in takšni so posebnega, odličnega okusa!! Še najbolje pa je, da jih postavimo zraven jabolk ali banan, ki pri zorenju oddajajo plin etilen in tako pospešimo zorenje. Ko kakiji dozorijo postane njihova lupina zelo tanka in ob močnejšem dotiku poči, nam pa se s tem odprejo vrata v raj, medeninastega okusa:) Jaz kakije najraje jem z žličko, najprej odstranim vrhnji del, kaki postavim v posodico in potem uživam v celotnem obredu. Priznam, da ko jih začnem jesti ne znam nehati:) Navadno jih v enem obroku pojem kilo, oziroma cca šest srednje velikih kakijev.
Kaki vsebuje veliko vitaminov, predvsem pa vitamin A, B , C, B1, B2,.. kalij, magnezij, betakaroten, selen, kalij, magnezij in še veliko drugih mineralov in rudnin. Je odlično pomagalo pri presnovnih težavah, krvavečih dlesni, krepi imunski sistem, znižuje krvni pritisk,..
Obožujem kakije v samostojnem obroku, lahko pa jih uporabimo na različne načine, naprimer v smoothie-jih: v blender vržemo banano, dva zrela kakija, 1,5 dcl stisnjenega pomarančnega soka.
Ali v sadni solati ( za dve porciji): na koščke narežemo dva velika kaki vanilija, en zrel mango, posujemo s semeni granatnega jabolka in na tanko narežemo lističe mete. Prelijemo s sadnim dressingom ( mešanica pomarančnega soka, pol žličke cimeta, dve žlički medu).

MAL EKSOTIKE

V času, ko pri nas sneži na polno, v tropskih krajih uspevajo eksotični sadeži. Čeprav sem zagovornik domače pridelanih izdelkov, me je radovednost tokrat premagala. V Intersparu so imeli pri nakupu eksotičnih sadežev trideset odtstotno znižanje in sem kupila pitayo, liči in moj najljubši tropski sadež - pasijonko.

PITAYA - DRAGON FRUIT
Pitaya ali dragon fruit je čudovit sadež, ki je izrazito pinki barve in ko sadež razpoloviš, oddaja zelo blag, rožnat vonj po vrtnicah. Meso sadeža je bele barve, katerega struktura je podobna zrelemu kiviju, okus pa je zelo blag, predvsem pa zelo, zelo osvežilen. Predvidevam, da bi mi ta sadež res močno ustrezal v poletnem času pod vročim soncem. Sadež izvira iz Mehike in srednje Amerike, vendar ga gojijo tudi v Aziji ( Tajska, Vietnam, Filipini, Srilanka,..). Pitaya vsebuje ogromno vitamina C, veliko antioksidantov in pomaga uravnavati sladkor v krvi. Sadež lahko tudi posušimo v dehidratorju, jaz sem se ga tokrat lotila kar z žličko in sem zelo uživala v rožnatem, svežem okusu. Predvidevam, da bi lahko naredili tudi zelo okusen osvežilni sok, poln nutrientov. Morda pa bom kdaj kaj več poskusila narediti s tem sadežem.

LIČI IN PASIJONKA
Liči je kitajski sadež, ki ga lahko uživamo pri nas v zimskem času. Je droben sadež, velik do nekje pet centimetrov, ampak presneto dober. Meso sadeža je bele barve, rahlo želatinsaste strukture, okus pa je sladek in zelo osvežilen. Lupina ličija je rdeče-rjave barve ( bolj kot je temen, bolj zrel je), ki se jo olupi kot jajce. V sredini sadeža je precej velika peška, tako da pazite, da ne zagrizete v peško. Imam na sumu, da je sadež Durian malo podoben temu sadežu. Po izgledu lupine in mesa sta mi malce podobna, lahko pa da se čisto motim..Liči vsebuje veliko vitamina C, B, magnezij, baker, kalij, fosfor,..
Pasijonka ali marakuja.. Obožujem okus tega sadeža!!!! Če ga boste kupovali, pazite da ni zelen, ampak mora biti vijolične barve. Lupina sadeža je navadno malo zgrbančena, notranjost sadeža ima sladko kisel okus, ki je malce želatinast. Tudi ta sadež lahko pojemo z žličko, zelo rada pa ga uporabljam v smoothie-jih, kot posip po tortah, eksotičnih sadnih solatah, tudi zelenih solatah.

V naslednjem tednu imam plan naresti kar nekaj božičnih sladkosti, morda bom v enem receptu uporabila ravno pasijonko, bom poročala o svojih uspehih :)




1 komentarji:

Eva 21. december 2009 ob 09:18  

Hehe, dobrodošla v "Kaki Fan Club" ;)) Ja, manj kot kilo naenkrat preprosto ne gre :)