FIGE, PROSIM!

Čeprav lahko fige skozi celo leto jemo v posušeni obliki, pa se prav nič ne morejo primerjati s svežimi figami, ki dozorijo konec poletja. Zaradi njihovega edinstvenega okusa in teksture, so fige ob koncu poletja kulinarični izziv v mnogih restavracijah. Ti mali sadeži so čudovito sladki, z mehko notranjo strukturo in lupino, ki se, če so sadeži primerno zreli, popolnoma stopijo v ustih, semena fig pa ustvarijo slastno hrustljavost. Poznamo približno 150 vrst fig in le te se lahko zelo razlikujejo po teksturi. Zrele fige morajo biti mehke na otip, morajo imeti sladek vonj in trd pecelj. Če želite jesti fige z visoko vsebnostjo antioksidantov, potem izberite zrele fige. Pri nas sta najbolj razširjeni vrsti Istrska Črnica in Bela Padovanka. Najbolje jih je hraniti v hladilniku, sicer se hitro pokvarijo.V kolikor še niso dovolj zrele pa jih pustite na sobni temperaturi kakšen dan ali dva. Po vsebnosti hranil vsebujejo fige bistveno več kalcija, kot katero koli drugo sadje, prav tako vsebujejo kalij, železo, magnezij, baker, mangan..

Definitivno bom precej eksperimentirala z figami, čerpav jih obožujem tudi kot zgolj čiste sadeže. Ta teden sem pripravila kar nekaj dobrotic in sicer figov sladoled, balzamični figov solatni dressing, fige z muesliji poskusila pa bom narediti tudi figove piškotke.. Danes pa bom z vami delila enostavni recept za zajtrk, ki se zadnje čase velikokrat znajde na mojem krožniku. Recept je zelo enostaven, nasiten in hranljiv. Uporabite lahko katerokoli sadje, ki ga imate na voljo, jaz sem uporabila mango, banano, borovnice in fige, spet drugič grozdje, kiwi, jabolka in maline... 

 Sadni Krožnik S Kokosovim Jogurtom


Sestavine Za Sadni Krožnik
-  na majhne koščke narezana banana
-  na majhne koščke narezan mango
-  na majhne koščke narezane zrele fige
-  sveže borovnice

Sestavine Za Kokosov Jogurt
- 1,5 skodelice kokosovega mleka Dr. Martens ( mleko, ki vsebuje 40% pulpe kokosovega mesa in je bolj gosto kot kokosova voda)
- manjša pest indijskih oreščkov
- 1 JŽ limoninega soka
- akacijev med
Priprava Kokosovega Jogurta
Vse sestavine razen akacijevega medu zblendate v močnem blenderju, če želite da je kokosov jogurt bolj gost potem dodajte več indijskih oreščkov. Skombinirajte sadje in kokosov jogurt, ter po okusu prelijkt z akacijevim medom..




















2 komentarji:

NiNocHka 28. avgust 2010 ob 07:42  

oooo njami, sveze fige so pa neki najbolsga poleti...sploh ce jih mal zrabutaš :))

Anja 1. september 2010 ob 06:28  

Pri nas trenutno tudi fige zapolnjujejo hladilnike in gostijo v velikih količinah minimalno en dnevni obrok ... Smo jih že komaj čakali :).